LUSCOS Historien
LUSCOS er 40 år i 2020

LUSCOS er 40 år i 2020

– les vår fantastiske historie fra starten i 1980

LUSCOS ble stiftet 15. august 1980 som LUSCON (Leeds United Supporters Club of Norway) av Thorbjørn Lerfald og Arild Bekken. De overtok stafettpinnen etter at Knut Arild Magnussen hadde satt inn en annonse i bladet Tips, for å lodde stemningen for en norsk supporterklubb for Leeds United. Siden den gang har man vært med på “ups and downs” som Leeds supporter.
Bli medlem

Den første tida

– Husk, dette var 1980 og det var egentlig bare én supporterklubb som var etablert og det var for Manchester City. Den var det forresten også en kar fra Fredrikstad som startet opp. Jeg lurte sterkt på om det egentlig var nok interesse for en slik supporterklubb. Det var også et spørsmål hvor vi skulle få tak i informasjon fra. Men vi brettet opp erma og satte i gang og LUSCON ble stiftet i august 1980.

Vi fikk tillatelse av Eric Carlile (i LUSC, red anm) til å starte LUSCON og å kalle oss «Honorary Secretaries». Vi overtok postboks 13 på Rolvsøy og vi åpnet egen postgirokonto.

Medlemskontingenten var i starten kr. 30 pr. sesong, minnes Bekken, som fikk medlemsnummer 2 – og Thorbjørn nummer 1.

Ups and Downs

Årene etter nedrykket var det ca. 200 medlemmer i LUSCOS og i perioder slet man med økonomien. Med noe mer sportslig suksess steg også interessen for Leeds og i 1988 var man oppe i over 350 medlemmer igjen.

Den første fellesturen i regi av LUSCOS ble arrangert i samarbeid med Liverpool supporterklubb og Sport- og spesialreiser i desember 1989.

Sverre Røbech kom inn som redaktør i 1989 og TPN ble stadig mer innholdsrikt. Etter opprykket i 1990 var medlemstallet oppe i 811 og det ble igjen planlagt fellestur til ligaåpningen i august. Denne fellesturen ble legendarisk med godt samhold og mange artige opplevelser. Det ble i denne perioden også igangsatt souvenirsalg, noe som ga LUSCOS økte inntekter og bedre økonomi.

Bli medlem
Bli medlem

90-tallet og tusenårsskiftet

LUSCOS hadde god fremdrift i de årene David O’Leary’s mannskap herjet i både Premier League og i Champions League. Medlemstallet var oppe i nesten 4000 og det var mye omtale av Leeds United i media. Medlemsbladet TPN holdt høy kvalitet og supporterklubben blomstret.

 Så tok desvvere den sportslige oppturen slutt og Leeds havnet i et økonomisk uføre. Klubben ble satt under administrasjon og det ble poentrekk og nedrykk. LUSCOS var alikevel i godt driv og aktiviteten var på topp.

Poengtrekk og League One

Årene i League One var en sportslig nedtur, men mange skandinaviske supportere startet å følge Leeds mye tettere i denne perioden. Flyprisene falt og det å reise til Leeds ble både rimelig og enkelt. Etter tre år rykket Leeds opp i 2010 og trua på en gang å kunne komme tilbake til Premier League begynte å gjøre seg gjeldende.
Det skulle allikevel bli 10 år med stadige managerskifter og eierstrid.

LUSCOS ble ytterligere profesjonalisert og tok steget inn i sosiale medier. Det var god aktivitet med fellesturer, julebord i Leeds og egen merchandise.

Bli medlem
Bli medlem

En ny tidsepoke!

Etter 2010 har LUSCOS modernisert seg og satt i gang en rekke aktiviteter. Medlemstallet har økt jevnt og trutt og har i dag passert 7000 medlemmer. Etter at Bielsa kom inn i 2018 har supporterklubben merket en betydelig pågang og også oppmerksomhet i media.

I sesongen 2018-2019 kunne endelig Leeds kjempe om opprykk. Sesongen var fantastisk spennedne og selv om det ble en nedtur med tap mot Derby i play-off var allikevel endelig Leeds et lag å være stolt av.

Sesongen 2019-2020 ble en eneste stor jubelsesong, bare avbrutt av pandemien i mars. Leeds er tilbake i Premier League og det sammenfallende med at LUSCOS feirer 40 år!